contabilitate bucuresti

Corectarea erorilor in contabilitate

Corectarea erorilor in contabilitate

Chiar si angajatul cel mai experimentat si mai atent este capabil sa faca greseli si, uneori, apare o eroare atunci cand un program nu functioneaza corect sau exista un defect hardware. Prin urmare, nu exista aproape nici un contabil care nu s-a confruntat niciodata cu problema corectarii greselilor in contabilitate.

Exista o eroare?

In primul rand, este necesar sa se stabileasca daca o eventuala reflectare incorecta a informatiilor reprezinta o eroare. Erori sunt cauzate nu numai de inexactitati in calcule si postari, ci si de executia necorespunzatoare a actiunilor si procedurilor prevazute de lege. Cu toate acestea, daca motivul a fost absenta informatiilor necesare in momentul erorii, atunci acest fapt nu poate fi considerat o eroare.

De asemenea, contabilul trebuie sa determine daca eroarea este semnificativa, adica cat de mult poate denatura aceasta rezultatele reflectate in rapoartele contabile. Chiar daca exista proceduri ce ofera indrumari privind determinarea semnificatiei erorilor dar nu exista criterii clare, astfel incat decizia finala este facuta de contabil.

Cand sa corectam o eroare?

Pentru a rezolva aceasta problema, este important ca eroarea sa se refere la anul de raportare sau la perioadele anterioare.

O eroare a acestui an poate beneficia de o ajustare in luna de detectare a erorilor sau a modificarilor inregistrate in luna decembrie a anului respectiv.

Daca eroarea detectata se refera la anul de raportare anterior, aceasta poate fi corectata in perioada curenta prin efectuarea de intrari in luna in care a fost detectata. Aceasta procedura este posibila fie cu o eroare minora, fie daca gasiti o eroare semnificativa dupa semnarea, dar inainte de prezentarea situatiilor financiare.

In cazul in care raportarea a fost deja prezentata autoritatilor fiscale, actionarii sau orice alti utilizatori, organizatia este obligata sa o inlocuiasca cu una dintre situatiile financiare revizuite.

Si, in sfarsit, in cazul in care situatiile financiare ale organizatiei pentru perioada in care a fost detectata eroarea, au fost aprobate in perioada curenta, trebuie sa efectueze postarea de corectie in corespondenta si sa faca o retrospectiva a cifrelor centrale din perioada curenta.

Post Author: Stefan