Sfântul Francisc de Assisi – protectorul animalelor

Acest sfânt catolic atât de iubit a venit pe lume într-o familie bogată, căpătând numele de Giovanni Francesco di Bernardone, în anul 1181, în Assisi, Italia.

sfantul francisc de assisi
sfantul francisc de assisi

Nu a primit o educație pe măsura statutului familiei. Așa că s-a făcut remarcat mai mult prin pozne pe parcursul copilăriei și al tinereții sale. Avea o personalitate extravagantă pentru acele vremuri și se comporta că atare.

În timpul unei lupte din Perugia, a fost luat prizonier și a petrecut mai bine de un an în închisoare unde s-a îmbolnăvit grav. Iar boală i-a schimbat radical viziunea asupra vieții. În 1205 în momentul revenirii acasă, a decis să-și dedice viața lui Dumnezeu, să ajute săracii și cei aflați în suferință. Tânărul Francisc a avut o revelație atunci când se afla la ruinele capelei San Damiano, de lângă Assisi, și s-a arătat insuși Mântuitorul. Care i-a cerut să repare biserica, referindu-se nu numai la ruinele capelei, ci la biserica creștină cu totul.

Acest moment l-a făcut să-și vândă toată averea pentru a renova capela. Din această cauză a fost nevoit să rupă relația cu tatăl său, care nu a fost de acord. Sfântul și-a petrecut restul vieții printre leproși și suferinzi, reconstruind biserici în paragină.

În 1208, a întemeiat Ordinul Franciscanilor

În 1224, a primit stigmatele. Primirea stigmatelor l-au adus în rândurile sfinților, fiind vorba de semnele celor cinci răni pe care le-a avut Iisus răstignit, după o perioadă de 40 de zile de post și rugăciune. Ordinul Franciscanilor funcţionează şi astăzi drept una dintre cele mai extinse organizaţii caritabile din lume. De asemenea, Sfântul Francisc este cel care a înfiinţat şi Ordinul Sfintei Clara, pentru femei.

Este considerat protectorul viețuitoarelor necuvântătoare, al animalelor, al căror limbaj numai el l-a putut înțelege. Sfântul Francisc de Assisi este serbat, an de an, pe 4 octombrie, fiind Ziua Internațională a Animalelor. Ziua este și un omagiu adus vietăților și tuturor celor care le iubesc și le respectă.

Post Author: Autorul