Ce inseamna malware pentru calculator?

1. Abstract

Software-ul rau intentionat (malware = prescurtarea de la software rau intentionat) este un termen comun folosit pentru a se referi la orice software creat special pentru a provoca daune unui singur computer, server, sau unei retea de calculatoare. Malware este o categorie larga de software. Acestea sunt instalate fara permisiunea dvs. si afecteaza functionarea calculatorului dvs.

2. Definitii

protectie virusi calculator

Conform metodei de distribuire, se identifica numeroase programe de tip malware: troieni si spyware, virusi de calculator si viermi de retea. Cele mai frecvente tipuri de malware sunt troienii, viermii si virusii.

Troian este un program rau intentionat utilizat de un atacator pentru a aduna informatii, a distruge sau a modifica si a perturba performanta unui calculator sau a folosi resursele sale in scopuri necurate.

Un virus de calculator este un tip de program de calculator, caracteristica distinctiva a acestuia fiind abilitatea de a se reproduce (auto-replicare). In afara de aceasta, poate distruge sau corupe complet datele controlate de utilizatorul in numele caruia a fost lansat programul infectat.

Un vierme de retea este de asemenea un tip de program de calculator care se auto-replica, care se raspandeste in retele de calculatoare locale si globale. Spre deosebire de virusii de calculator, viermele este un program independent. Trackware este o noua varianta a programelor malware care urmaresc actiunile efectuate pe un calculator.

3. Cum penetreaza programele rau intentionate calculatorul utilizatorului?

Programele rau intentionate pot cel mai adesea sa patrunda intr-un un computer prin Internet sau prin e-mail. Daca faceti o greseala accesand o adresa URL sau faceti clic accidental pe un link bine-cunoscut, puteti ajunge la site-uri periculoase cu continut „agresiv” sau programe rau intentionate. Retelele P2P (peer-to-peer), in care utilizatorii pot transfera fisiere direct de la un computer la altul, prezinta un risc semnificativ pentru calculatorul care este infectat cu programe malware si adware.

4. Cum afecteaza malware-ul calculatorul dvs.?

Simptomele unei infectii malware sunt ferestrele pop-up, o scadere a performantei sistemului sau redirectionarea cererilor de browser catre site-uri nedorite. Programele rau-intentionate afecteaza functionarea normala a sistemului, ceea ce poate duce la refuzarea serviciului, inlocuirea datelor si scaderea latimii de banda a retelei. In plus, calculatorul nu va putea sa se inchida sau sa reporneasca.

Post Author: Autorul