Electricianul – imblanzitorul curentului electric

Electricitatea ne-a schimbat mult vietile. Fara electricitate, este dificil sa ne imaginam viata. Prin urmare, profesia de electrician este extrem de importanta.

electrician in bucuresti
reparatii instalatii electrice

Odata cu aparitia primelor dispozitive de iluminat, a aparut nevoia pentru specialisti care le vor deservi fara teama de riscul de a fi lovit de curent. Asa ca au aparut primii electricieni. Munca lor era periculoasa si imprevizibila. Prin incercari si erori, s-au imbunatatit tehnologiile de izolare a echipamentelor.

Un electrician este un specialist al carui lucru este legat de aparatele si echipamentele electrice. Acesti maestri au propriile lor clasificari. Este posibil sa se faca distinctia intre electricieni simpli care sunt angajati in echipamente electrice de uz casnic si electricieni de inalta tensiune. Acestia din urma se confrunta in fiecare zi cu intreaga gama de pericole.

In munca unui electrician exista o multime de procese. Pentru implementarea lor exista reguli de admitere. Un specialist aspirant nu se va confrunta niciodata cu un nivel ridicat de pericol (tensiune mai mare de 1000 V).

Pentru calificarea in meseria de electrician exista 5 clase de acces:

Primul nivel. Acesta este orice angajat al organizatiei care nu are o educatie specifica, dar in acelasi timp stie despre pericole, prim ajutor si modalitati de a evita infrangerea. Un astfel de angajat nu are voie sa lucreze cu echipament electric, in special cu tensiune inalta.

Al doilea nivel. Acesta este un specialist in inginerie electrica. El cunoaste elementele de baza ale echipamentelor de inalta tensiune, toate pericolele de a lucra cu ea si metodele de prim ajutor. Acest specialist trebuie sa aiba o pregatire speciala si sa lucreze cu electricitate de cel putin 1-2 luni.

Al treilea nivel. Acest specialist cunoaste o multime de informatii despre electricitate: reguli de lucru cu echipamente de inalta tensiune, pericole, reguli de siguranta, reguli de admitere la lucru cu echipamente sub tensiune de pana la 1000 V. Este necesar sa aiba pregatire speciala si experienta de la 2 la 10 luni.

Al patrulea nivel. Acesta este un specialist de nivel inalt. Ar trebui sa stie nu numai dispozitiile generale, ci si caracteristicile echipamentului, care componente ar trebui sa fie oprite pentru lucrari de reparatii sau intretinere si cum sa le gasiti in realitate. Un electrician de nivelul 4 stie totul despre teritoriul aflat sub control, pana la cel mai mic microcircuit. El este capabil sa distribuie sarcinile intre angajati si sa-i invete caracteristicile muncii sale. De asemenea, un electrician nu cunoaste numai regulile de prim ajutor, ci stie si cum sa le puna in practica. Experienta de lucru ar trebui sa fie de minimum 2 pana la 12 luni.

Al cincilea nivel. Mai multe cunostinte aprofundate despre toate schemele si nuantele meseriei de electrician. Cunoasterea nu numai a tehnicilor de siguranta, ci si o intelegere a cauzelor tuturor prevederilor sale. Abilitatea de a instrui personalul si de a oferi prim ajutor in caz de soc electric. Experienta variaza intre 3 si 42 de luni. Profesia de electrician implica un nivel ridicat de concentrare si responsabilitate, nu numai pentru viata sa, ci si pentru sanatatea subordonatilor sai.

Post Author: Autorul