Cerintele documentelor prezentate pentru intocmirea unui act notarial

Cerintele documentelor prezentate pentru intocmirea unui act notarial

Documentele prezentate notarului in sprijinul faptelor pe care acesta trebuie sa le verifice la efectuarea unui act notarial trebuie sa respecte anumite cerinte.

Documentele emise de notar trebuie sa fie cat mai lizibile

Daca aceste documente sunt executate pe hartie, ele nu ar trebui sa contina stergeri sau postcrisuri, sa nu fie extrase cuvinte, sa nu fie facute alte corectii nespecificate si sa nu poata fi sterse cu guma de sters sau cu ajutorul colorantilor speciali de indepartat scrisul de pe suportul de hartie. Textul documentului notarial trebuie sa fie usor de citit. Autenticitatea unui document alcatuit din mai multe coli ar trebui sa fie asigurata prin fixarea sau eliminarea oricaror indoieli cu privire la integritatea acestuia. Daca corectiile nespecificate sau alte deficiente ale documentului sunt nesemnificative in scopurile pentru care acesta este prezentat la actul notarial, notarul are dreptul de a accepta un astfel de document pentru perfectarea actelor notariale.
Notarii accepta documente electronice pentru actiuni notariale, al caror format respecta cerintele legilor specifice privind notarul si alte acte legislative ale statului roman si care pot fi reproduse prin software si hardware la dispozitia notarului.

Refuzul efectuarii unui act notarial

Notarul este obligat sa refuze efectuarea unui act notarial daca nu respecta legislatia Romaniei sau tratatele internationale din Uniunea Europeana.
Notarul refuza sa efectueze un act notarial daca:

  • comiterea unui astfel de act este contrara legii;
  • actiunea trebuie sa fie efectuata de un alt notar;
  • a fost solicitata o actiune notariala de catre un cetatean sau de un reprezentant care nu are competentele necesare;
  • o tranzactie efectuata in numele unei entitati juridice este contrara obiectivelor specificate in statutul sau;
  • tranzactia nu respecta cerintele legii;
  • documentele prezentate pentru actiuni notariale nu sunt conforme cu cerintele legislatiei;
  • faptele mentionate in documentele prezentate pentru actul notarial nu sunt confirmate in conformitate cu procedura stabilita de legislatia Romaniei.

Post Author: Stefan