locul de resedinta a copilului

Determinarea locului de resedinta a copilului dupa divort

In timpul dizolvarii unei casatorii (divort) sau al separarii sotilor cu copii minori comuni, apar multe intrebari care determina viitorul copilului

locul de resedinta a copilului
Problema principala este determinarea locului de resedinta al copilului, a carui solutionare va determina toate celelalte dispute legate de copii, de exemplu cea privind stabilirea ordinii de comunicare cu copilul a parintelui care traieste separat.

Acest articol indica doar o mica parte a factorilor care afecteaza stabilirea locului de resedinta al copilului. Fiecare astfel de caz este individual, si este de dorit sa implice practica unui avocat specializat in dreptul familiei.

Cea mai simpla cale de a rezolva problema resedintei copilului este aceea in care parintii au incheiat un acord de decontare, indicand care dintre ei vor locui impreuna cu copilul.

Daca parintii nu reusesc sa rezolve in mod pasnic problema, aceasta poate fi lasata la latitudinea instantei. Cu toate acestea, exista cazuri in care sotii determina cu cine dintre ei va trai copilul, atunci cand nu traiesc impreuna, dar nici nu doresc sa divorteze oficial.

In acelasi timp, instanta, luand in considerare importanta si complexitatea unor astfel de cazuri, ar trebui sa tina seama de multe circumstante de care depinde soarta copiilor:

  • atasamentul copilului fata de fiecare dintre parinti;
  • varsta copilului;
  • afectiunea copilului fata de fratii si surorile sale;
  • calitatile morale si materiale ale parintilor;
  • relatia dintre fiecare dintre parinti si copil;
  • posibilitatea de a crea copilului conditiile optime de educatie si dezvoltare.

Aceasta lista nu este exhaustiva si poate fi extinsa de instanta, tinand cont de caracteristicile individuale ale cazului.

Trebuie remarcat faptul ca dezbaterea privind definirea locului de resedinta al copiilor si pensia alimentara se solutioneaza de catre o instanta

Resedinta va fi aleasa de instanta de judecata cu inrolarea obligatorie a autoritatilor tutelare sa efectueze anchete sociale privind copilul si conditiile de viata ale solicitantilor pentru educatia sa. Pentru a dovedi circumstantele de mai sus care afecteaza stabilirea locului de resedinta al copilului, partile pot implica martori pentru a confirma faptele la care se refera. De exemplu, un profesor de la o gradinita pe care o frecventeaza un copil poate fi numit martor si poate explica instantei modul in care copilul se simte cu colegii sai, daca este bine ingrijit, precum si alte elemente.

O importanta deosebita o acorda instanta in luarea in considerare a acestor cazuri si a caracteristicilor locurilor de munca ale parintilor, care indica de obicei nu numai profesionalismul angajatului, ci si calitatile si caracterul sau personal. Daca unul dintre parinti, din descrierea de la locul de munca, indica caracterul sau calm, fara conflicte si celalalt despre intarzierile sale regulate, conflictele cu colegii, instanta va avea o opinie corespunzatoare cu privire la fiecare dintre parinti, care poate afecta in mod semnificativ rezultatul cauzei.

In cele din urma, trebuie remarcat faptul ca o situatie financiara mai buna a unuia dintre parinti poate oferi un avantaj fata de celalalt parinte. La stabilirea locului de resedinta al copilului, situatia financiara a parintilor este luata in considerare obligatoriu, impreuna cu alte circumstante necesare pentru rezolvarea corecta a cazului.

Pentru consultanta juridica si reprezentare in instanta in cadrul unui divort, este recomandat sa apelati la un cabinet de avocatura.

Post Author: Autorul