Divortul – un drum fara intoarcere

Divorțul este o etapa dureroasa care apare în viețile multor oameni, mai devreme sau mai târziu

Divortul – un drum fara intoarcere

Unii oameni reușesc să treacă mai ușor peste divort, alții mai greu. Din nefericire, divortul poate genera anumitor persoane depresii greu de vindecat.

In România, rata divorțului este de 25% și anual peste 60.000 de adulți divorteaza. Din pacate aproximativ 17.500 de copii sunt afectați în mod direct de divorț. La aceștia se adaugă membrii familiei, prietenii, colegii persoanelor divorțate. Numărul total al divorțurilor în România în 2016 a fost de circa 30.000.

În ceea ce privește numărul de copii afectați de aceste divorțuri, datele preluate, analizate și publicate in publicatii de specialitate au arătat că în ultimii 6 ani peste 100.000 de copii au fost afectați de divortul părinților lor.

Un studiu realizat de Organizația Salvați Copiii a arătat că în România au fost diagnosticați peste 150.000 de copii cu depresie, cauzata de tensiunile din familie si de etapa dureroasa a divortului parintilor.

Cauzele depresiei după divorț, pe care o traversează cuplurile, sunt stigmatul asociat divorțului, care planează asupra familiilor aflate în această criză, și confuziile create de lipsa informațiilor structurate despre procesul de divorț și necunoașterea metodelor eficiente de protectie a copilului în familia monoparentală.

Prin lipsa transparenței și inexistenta unor măsuri de acceptare și protecție socială pentru familiile monoparentale, divorțul este inclus într-o zonă de umbră, rușine și vinovăție. Acest lucru împiedică o abordare sănătoasă și constructivă a divortului, pentru peste un sfert din populația căsătorită din România. Persoanele divorțate sau aflate în proces de divorț sunt reticențe în a solicita sprijinul celor îndreptăţiţi şi pregătiţi să o facă, iar multe familii ramân închise în relații toxice, uneori chiar abuzive și cu consecințe dramatice – fără a îndrăzni să solicite ajutor specializat pentru rezolvarea optimă a situației.

Post Author: Autorul