Curie – familia cu cele mai multe premii Nobel

Familia Curie in 1904.
Marie Curie (stanga) si Pierre Curie (dreapta) cu fiica lor Irene (mijloc) de 6 ani, in 1904.

Marie, Pierre si Irene Curie au primit in total patru premii Nobel, acesta fiind cel mai mare numar de premii castigat de o singura familie, in istoria decernarii acestora.

Marie si Pierre Curie au castigat primul premiu impreuna

La 20 aprilie 1902, Marie si Pierre Curie au izolat cu succes sarurile radioactive de radiu din uraninit (pehblenda), un mineral oxidic de uraniu, intr-un laborator din Paris, Franta.

Inspirati de experimentul fizicianului francez Henri Becquerel din 1896 privind fosforescenta sau fenomenul care permite anumitor obiecte sa straluceasca in intuneric, cei doi soti Curie au reusit sa gaseasca urmele a doua elemente radioactive – poloniu si radiu.

In 1903, Marie Curie a primit Premiul Nobel pentru fizica, acest eveniment facand-o prima femeie din lume care a castigat premiul. Curie a impartit Nobelul din 1903 cu colegii ei de cercetare Pierre Currie si Henri Becquerel, pentru munca lor combinata in domeniul radioactivitatii.

In 1911, Marie a creat din nou istorie devenind prima femeie care a castigat doua premii Nobel. Premiul Nobel pentru chimie din 1911 i-a fost acordat dupa ce a reusit sa produca radiu ca si metal pur. Acest lucru a dovedit existenta elementului radiu, fara nici un dubiu, contrazicandu-l pe celebrul Lord Kelvin, care nu considera radiul fiind un element chimic, ci un compus din heliu si plumb.

Irene Curie s-a ridicat la nivelul parintilor sai

In timp ce a sustinut o prelegere la Academia Regala de Stiinte din Stockholm in 1911, Marie Curie a impartasit cateva detalii critice despre nou descoperitele elemente radioactive si fenomenul numit radioactivitate. Ea a vorbit si despre proprietatile chimice ale radiului, noul element ce era mult mai radioactiv decat uraniul.

Premiul din 1911 nu a fost ultimul Nobel al familiei Curie. Premiul Nobel in chimie din 1935 a fost castigat de Irene Curie impreuna cu sotul si co-cercetatorul sau Frederic Joliot-Curie, pentru efortul comun depus pentru crearea artificiala de noi elemente radioactive.

In acest fel, familia Curie au primit in total patru Nobel-uri, cel mai mare numar de premii castigat de o singura familie. De asemenea, familia Curie are distinctia unica de a avea trei membri castigatori ai premiului Nobel.

Post Author: Stefan