Exista alte civilizatii inteligente in Calea Lactee?

O parte a Caii Lactee vazuta noaptea de pe munte.
Exista alte civilizatii inteligente in Calea Lactee?

Astrofizicienii britanici au calculat numarul posibil de civilizatii active ale Caii Lactee. Potrivit acestora, in galaxia noastra pot exista 36 de civilizatii inteligente. Cu toate acestea, distanta medie fata de acestea ar fi undeva aproape de 17 mii de ani-lumina, ceea ce face dificila detectarea „vecinilor” indepartati si posibilitatea stabilirii contactului cu acestia.

Cinci miliarde de ani sunt necesari formarii unei civilizatii inteligente

Cercetatorii de la Universitatea din Nottingham (Marea Britanie) au sugerat ca viata extraterestra din galaxia noastra, Calea Lactee, in acest moment poate fi reprezentata de zeci de civilizatii inteligente, potrivit raportului prezentat de publicatia „The Astrophysical Journal”.

Astrofizicienii britanici au emis ipoteza conform careia viata inteligenta de pe alte planete ale galaxiei noastre s-ar putea forma in acelasi timp si in conditii similare ca cea de pe Pamant.

Metoda de calcul a cercetatorilor se bazeaza pe presupunerea ca posibilitatea dezvoltarii unei civilizatii extraterestre in galaxia noastra este determinata de parametrii sai de baza. Oamenii de stiinta au numit acesti parametri „limitele astrobiologice ale lui Copernic”. Principalul parametru (prima limita astrobiologica) este varsta planetelor pe care s-ar putea forma o civilizatie similara Pamantului, si anume aproximativ cinci miliarde de ani.

Oamenii de stiinta au numit un parametru suplimentar (a doua limita astrobiologica), anume concentratia ridicata de elemente grele a stelelor pe orbita carora se afla planetele ce gazduiesc civilizatiile inteligente (posibil elemente mai grele decat hidrogenul si heliul).

Dupa ce au analizat datele cunoscute despre galaxia noastra si le-au aplicat cei doi parametri, oamenii de stiinta au descoperit un numar ipotetic de civilizatii inteligente ale Caii Lactee.

Calea Lactee poate gazdui 36 de civilizatii inteligente

„Conform datelor noastre despre cele doua limite astrobiologice ale lui Copernic, formele de viata inteligente se dezvolta in aproximativ 5 miliarde de ani – similar scenariului civilizatiei nostre. Stabilind anumiti parametri, in special un continut ridicat de metale grele cel putin egal cu cel al Soarelui, am calculat ca ar trebui sa existe aproximativ 36 de civilizatii inteligente active in galaxia noastra”, a precizat Tom Westby, unul dintre autorii studiului.

Conform calculelor astrofizicienilor britanici, distanta medie pana la civilizatiile inteligente posibile este de 17 mii de ani-lumina. Acest lucru face dificila detectarea „vecinilor” rezonabili si stabilirea contactului cu acestia. In acelasi timp, oamenii de stiinta nu exclud ca pamantenii sa fie in prezent singurii locuitori inteligenti ai Caii Lactee, deoarece timpul de viata al civilizatiilor inteligente similare poate fi foarte scurt la scara galactica.

De asemenea, potrivit acelorasi astrofizicieni, cautarile ulterioare ale existentei inteligentei extraterestre vor conduce la o estimare a timpului cat va mai putea exista civilizatia noastra.

Post Author: Stefan