Ce combustibil este mai eficient pentru o centrala termica pe combustibil solid?

Ce combustibil este mai eficient pentru o centrala termica pe combustibil solid?

Inainte de alegerea unei centrale termice pe baza de combustibil solid, in primul rand, ar trebui sa va ganditi la ce fel de combustibil veti utiliza pentru incalzire. Ce combustibil este cel mai preferat pentru tine, dar si disponibil. In plus, nu trebuie sa uitam ca nivelul de eficienta al cazanului, care va depinde de calitatea si continutul caloric al tipului de combustibil ales de dvs. In multe privinte, transferul de caldura realizat din arderea combustibilului depinde de parametrii si compozitia acestuia. Pentru toate tipurile de combustibil, componentele necesare sunt: ​​molecule de carbon, oxigen, hidrogen si compusi minerali specifici. Se observa, de asemenea, prezenta apei in stare libera.

Ce se intampla in timpul arderii combustibilului?

In timpul procesului de combustie, compusii de carbon si hidrogen sunt combinati cu oxigen. Reactia are loc odata cu eliberarea caldurii. In plus, procesul de formare a produselor in stare gazoasa si solida. Sarcina principala atunci cand se utilizeaza combustibili solizi este de a obtine o ardere maxima. In acest scop, admisia de aer catre dispozitivul cazanului trebuie sa fie instalata, iar indepartarea produselor de combustie gazoasa din acestea trebuie aranjata corespunzator.

Sa analizam in detaliu principalele tipuri de combustibil solid care se folosesc cel mai adesea pentru incalzirea caselor:

 • lemn de foc, deseuri de lemn . Cantitatea de caldura eliberata in timpul acestui proces depinde de gradul de umiditate si de tipul de lemn ars;
 • carbunele este o resursa minerala, caracterizata prin transferul crescut de caldura. Astazi exista multe soiuri de acest tip de combustibil: carbune brun, lignit, antracit. La alegerea carbunelui, trebuie mai intai sa se ia in considerare nivelul de umiditate: cu cat acest indicator este mai mare, cu atat valoarea calorica este mai mica. Se recomanda pastrarea parametrilor de umiditate la 8%;
 • resturile culturilor de cereale, inclusiv boabele de porumb, carierele de fructe uscate;
 • peletii din lemn, avand forma unui cilindru, diametrul lor fiind cuprins intre 6 si 8 milimetri;
 • brichetele – unul dintre tipurile de combustibili solizi produsi din cele mai diverse materii prime (stejar, arin, coji de floarea soarelui) sub presiune ridicata si temperatura ridicata;
 • carbunele brichetat este un tip de combustibil versatil si de inalta calitate. Este realizat din praf de carbune prin utilizarea unei masini de presare. Acesta poate fi utilizat in scopul producerii energiei termice pentru incalzirea cladirilor industriale sau casnice.

Avantajele utilizarii carbunelui brichetat

Brichetele din carbune sunt preferate de multi proprietari de centrale termice pe combustibil solid datorita:centrala termica, centrala termica pecombustibil solid

 • procesului lung de ardere;
 • lipsei monoxidului de carbon;
 • continutului minim de cenusa;
 • lipsei de scantei in timpul arderii;
 • este un produs ecologic.

Daca vorbim de lemn de foc, atunci folosim specii de stejar, frasin, mesteacan, pin, etc. Valoarea maxima a puterii calorice, dintre speciile de arbori listate, este a lemnului de stejar (popular i se spune tufa). Prin urmare, un astfel de lemn poate da o cantitate mai mare de caldura. Depinde de densitatea sa: cu cat este mai mare, cu atat este mai mare caldura degajata a lemnului respectiv.

Recent, centralele termice pe combustibil solid au devenit utilizate in mod activ pentru incalzirea caselor de locuit si a cabanelor din zonele rurale. Acestea pot fi utilizate in absenta posibilitatii de conectare a altor dispozitive de incalzire. Eficienta acestor centrale termice pentru arderea combustibililor solizi se datoreaza eficientei ridicate, care se explica prin imbunatatirea designului si a materialelor combustibile selectate pentru functionarea acestuia.

Astfel, alegerea optiunii optime utilizata pentru centrala termica pe combustibil solid va va permite sa calculati corect toate costurile care vor aparea in timpul functionarii centralei, precum si sa obtineti cantitatea maxima de caldura in casa. Cu cat este mai mare valoarea calorica a combustibilului selectat, cu atat mai multa energie termica puteti obtine.

Post Author: Stefan