Ce fel de substrat este necesar pentru niste rasaduri fiabile?

Rasadurile cresc ideal daca ai grija de ele
Ce fel de substrat este necesar pentru niste rasaduri fiabile?

Gradinarii cu mare experienta au propriile retete pentru pregatirea substratului. In rest, este suficient sa cunoastem doua reguli, acesta trebuie sa fie bine permeabil si fertil.

Cea mai buna optiune este substratul gata facut, cumparat dintr-un magazin de profil, care are deja tot ce aveti nevoie, inclusiv perlitul (un aditiv nou-nout din roca poroasa de origine vulcanica, care pastreaza bine umezeala si apoi o reda plantelor, imbunatatind si permeabilitatea solului.

Daca nu cautati modalitati usoare si preferati sa faceti singur amestecul de sol, atunci proportiile ce pot fi utilizate sunt dupa cum urmeaza: 1 parte de pamant de gradina, doua parti de humus, iar pentru o galeata din acest amestec se adauga un pahar de cenusa de lemne si un kilogram de nisip.

Se pot folosi seminte la plic sau este mai bine sa fie colectate?

Nu este doar posibil, ci chiar necesar. Deoarece majoritatea soiurilor noi, de exemplu hibrizii (F1), la a doua generatie plantele vor fi complet diferite de cele care v-au incantat cu o recolta excelenta in anul respectiv. Cel mai probabil, la a doua generatie, semintele colectate nu vor aduce o recolta buna, iar fructele s-ar putea dovedi a fi mici si fara gust. Semintele pot fi colectate numai din culturi varietale, altfel este mai bine sa aveti incredere in pepiniere si crescatorii experimentati.

Cum se pregatesc semintele pentru plantare?

In ciuda asigurarilor inscriptionate pe pungi, cum ca semintele sunt complet pregatite pentru plantare, este recomandat sa le dezinfectati. Pentru a face acest lucru, trebuie sa le inmuiati intr-o solutie de permanganat de potasiu timp de 20-30 de minute. Si apoi sa le puneti in apa curata rece (zapada topita este grozava) pentru o inca zi.

Cum sa se seamana rasadurile?

Criteriul principal al semanarii rasadurilor este ca fiecare cultura ar trebui sa aiba propria capacitate. Se insamanteaza conform principiului – grosimea substratului de deasupra semintelor trebuie sa fie egala cu de trei ori dimensiunea semintelor.

Multi seamana semintele in recipiente mari si apoi le scufunda in substrat. Cand plantele dau prima frunza adevarata, acestea sunt asezate in recipiente separate, in timp ce se ciupesc varfurile radacinilor, astfel incat acestea sa se ramifice mai bine. Cu toate acestea, alegerea respectiva este o procedura controversata. Multi cultivatori sunt convinsi ca nu este nevoie de ciupirea radacinilor. Altii cred ca, doar rosiile au nevoie de asta.

Cum sa ventilati si sa luminati rasadurile in mod corespunzator?

Dupa insamantare, semintele trebuie udate cu ajutorul unei sticle pulverizatoare, se acopera recipientul cu un capac opac si se depoziteaza intr-un loc cald – lumina in acest stadiu nefiind inca necesara. Pana cand semintele germineaza, recipientul trebuie ventilat, adica se lasa deschis cateva minute. Cand apar primele frunzulite, trebuie sa scoateti recipientul la lumina si sa inlocuiti capacul opac de deasupra cu unul transparent sau de sticla. Ulterior, recipientul trebuie plasat pe pervaz sau sub o lampa, deoarece rasadurile au nevoie de cat mai multa lumina.

Gradinarii cu experienta ilumineaza artificial rasadurile. Acele putine ore de lumina pe zi, care sunt in februarie, fiind in mod clar insuficiente pentru dezvoltarea optima a rasadurilor. De obicei, lumina artificiala se aprinde seara imediat dupa ce se intuneca, adunandu-se pana la cel putin 21-22 ore de lumina din cele 24 de ore. Sustinand o iluminare prelungita, combinata cu o irigare regulata dar nu excesiva, rasadurile vor creste repede, devenind in cateva saptamani gata de a fi plantate definitiv.

Post Author: Stefan