Investitiile cu risc mic – profitabile sau nu?

Depozitele bancare sunt cele mai des folosite modalităţi de păstrare a economiilor, având avantajul de a fi garantate de stat

Investitiile cu risc mic – profitabile sau nuDar depozitele au şi unele dezavantaje, cel mai grav fiind dobanda foarte mică pe care o oferă. Exista insa solutii alternative, printre care se numără şi fondurile de investitii cu risc mic.

Fondurile de investitii nu sunt garantate în mod direct de către stat, deci pot teoretic să înregistreze şi pierderi. Avantajul este ca aceste fonduri investesc doar în instrumente cu risc mic, cum sunt titlurile de stat, depozitele bancare sau obligaţiunile, şi niciodată în instrumente cu risc mai mare, cum sunt acţiunile listate bursier.

Obligaţiunile sunt titluri de valoare care seamana mult cu un împrumut. Avantajul lor este că ele sunt garantate de cel care s-a împrumutat, fie că vorbim despre o anumită companie sau o anumită municipalitate. Prin urmare, deşi pe termen scurt investitiile în aceste instrumente cu risc mic pot avea unele fluctuaţii, pe termen mediu şi lung au o valoare stabilă şi oferă investitorilor câştiguri regulate.

Principalul avantaj pe care îl au fondurile de investitii cu risc mic faţă de depozitele bancare este randamentul mult mai mare dar si o flexibilitate mult mai mare.

La depozitele bancare, toţi banii sunt blocaţi pe o anumită perioadă de timp şi dacă aveti nevoie de ei mai devreme, se pierde toată dobanda acumulată. La retragerea banilor dintr-un fond de investitii cu risc mic se obţine randamentul fondului până în ziua respectivă. Randamentele pe care le oferă fondurile de investitii cu risc mic sunt foarte diferite, în funcţie de moneda în care sunt exprimate şi tipul de instrumente în care investesc.

Cei care preferă să-şi păstreze economiile şi să investeasca în euro sau în dolari trebuie să se raporteze la dobanzile depozitelor bancare respective, care sunt acum cu mult mai mici de 1% pe an. În concluzie, fondurile de investitii cu risc mic reprezintă o alternativă la depozitele bancare, ce poate fi luată în considerare de cei interesaţi de obţinerea unor randamente mai mari, pe termen mediu, în condiţii de flexibilitate crescută. Pe termen lung şi foarte lung, cele mai profitabile investitii rămân, în principiu, investitiile în pieţele de acţiuni.

Post Author: Autorul