Dubai a inaugurat ultima creatie Zaha Hadid: Opus

Cladirea Opus este ultima creatie a celebrei arhitecte Zaha Hadid.
Dubai a inaugurat ultima creatie Zaha Hadid: Opus

Capitala Emiratelor Arabe unite, Dubai, este celebra prin numeroasele sale cladiri impresionante, inclusiv Burj Khalifa, cea mai inalta din lume dar, chiar si in aceasta selecta companie, cladirea Opus iese in evidenta ca fiind ceva extraordinar. Proiectat de Zaha Hadid Architects, (ZHA) acest edificiu de lux, inaugurat recent, ia forma remarcabila a unui cub din sticla cu un gol de opt etaje in centrul sau.

Cladirea Opus este construita prin conectarea a doua turnuri

Cladirea Opus se ridica pana la inaltimea de 93 m in cartierul Burj Khalifa din Dubai si este o replica a hotelului Morpheus din Macau, China, proiectat de aceeasi firma, ZHA. La fel ca Morpheus, nu este deloc o singura cladire, ci doua turnuri conectate.

Proiectul Opus a fost conceput ca doua turnuri separate care se imbina intr-un intreg singular – luand forma unui cub. Cubul a fost „erodat” in centrul sau, creand un gol in forma aleatorie, care reprezinta un volum important al designului propriu-zis.

Cele doua jumatati ale cladirii de pe ambele parti ale golului sunt legate printr-un atrium de patru etaje la nivelul solului si conectat, de asemenea, printr-o punte asimetrica, lata de 38 m, un pod de trei etaje situat la 71 de metri deasupra solului.

Exteriorul cladirii Opus este format dintr-o fatada cu geamuri duble, formata din 4.300 bucati individuale de sticla Low-E (adica sticla care reflecta caldura, astfel incat interiorul cladirii nu se incalzeste prea mult de la soare).

Forma sa generala a fost modelata folosind un software digital de modelare 3D care a identificat, de asemenea, zonele ce necesitau consolidarea cu sticla securizata. Pe tot parcursul zilei, fatada reflecta cerul si cladirile din jur, in timp ce noaptea, o instalatie dinamica de lumini LED lumineaza golul captivant al cladirii.

Hotelul de lux ME Dubai ocupa o parte a cladirii Opus

Interiorul are o suprafata desfasurata de 84.345 mp care se intinde pe toate cele 20 de etaje si a fost proiectat chiar de celebra Zaha Hadid insasi inainte de moartea sa, inclusiv mobilierul din materiale reciclabile, canapelele cu ​​birouri integrate si chiar baile.

O parte semnificativa a spatiului de la etajele superioare este cedata hotelului de lux ME Dubai, apartinand lantului hotelier Melia Hotels, care dispune de 74 de camere, 19 apartamente, o sala de fitness, restaurante si baruri. Cladirea Opus contine si alte rezidente si spatii pentru birouri in celelalte parti ale cladirii.

Aceasta nu este o cladire autosustenabila in niciun fel, dar exista unele facilitati privind mediul inconjurator. Pe langa mobilierul reciclabil si fatada din sticla Low-E, senzorii regleaza automat ventilatia si iluminarea din interior in functie de gradul de ocupare, pentru a economisi energie.

De asemenea, un alt program este creat pentru a reduce in timp dependenta de plastic – un exemplu citat de firma Melia Hotels este faptul ca oaspetilor li se ofera apa in sticle din otel inoxidabil in loc de obisnuitele sticle din plastic.

Post Author: Stefan