Consumul exagerat de bere poate duce la obezitate.

Obezitatea si efectele sale asupra sanatatii

Consumul exagerat de bere poate duce la obezitate.
Obezitatea si efectele sale asupra sanatatii

Denumita „epidemia secolului 21” de catre OMS, obezitatea este o problema grava, provocand daune economice si sociale semnificative, al caror nivel este in continua crestere.

Obezitatea – cauza principala a deceselor pe plan mondial

Obezitatea este cauza unei ponderi semnificative din sarcina totala a bolilor populatiei si cauza principala a deceselor inregistrate pe plan mondial. Obezitatea este un factor de risc dovedit pentru dezvoltarea bolilor coronariene, hipertensiunii arteriale, accidentelor vasculare cerebrale, cancerului de colon, cancerului de san, cancerului endometrial si osteoartritei. Peste 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 sunt asociate cu supraponderalitatea si obezitatea.

A fi supraponderal sau obez poate avea efecte semnificative asupra sanatatii fiecaruia. Riscul crescut asociat obezitatii se datoreaza in mare masura incidentei ridicate a tulburarilor coronariene si cerebrale la persoanele obeze, in special a bolilor coronariene (angina pectorala, infarct miocardic) si a bolilor ischemice cerebrale (accident vascular cerebral, boala cerebrovasculara cronica).

Obezitatea are un impact negativ asupra dezvoltarii economice si sociale, cresterea costurilor de ingrijire a sanatatii si reducerea productivitatii si veniturilor oamenilor. Tratamentul problemelor obezitatii la adulti reprezinta pana la 5% din toate costurile de ingrijire a sanatatii. Excesul de greutate si obezitatea, precum si bolile asociate netransmisibile sunt in mare parte prevenibile.

Metode pentru reducerea excesului de greutate si tratare a obezitatii

O atitudine responsabila fata de propria sanatate poate da rezultate complete doar atunci cand oamenii au posibilitatea de a duce un stil de viata sanatos.

In ciuda numarului mare de studii dedicate problemei tratarii obezitatii, exista multe modalitati de a reduce excesul de greutate, aceasta sarcina ramane extrem de dificila si necesita eforturi mari, atat din partea medicului, cat si a pacientului.

In momentul de fata, s-a stabilit ca singurul lucru care duce intr-adevar la scaderea masei grase este un deficit de energie, adica predominanta cheltuielilor energetice asupra aportului sau. In acest caz, grasimea ca forma de energie stocata incepe sa fie consumata pentru a acoperi deficitul rezultat.

Prin urmare, masurile non-farmacologice care vizeaza crearea acestui deficit au o prioritate in tratamentul obezitatii. Pacientii trebuie sa fie constienti de faptul ca in prezent nu exista niciun medicament care sa elimine complet riscurile pentru sanatate asociate obezitatii,

Tratamentul pentru obezitate, ca orice boala cronica, trebuie sa fie continuu. Dupa pierderea in greutate, eforturile medicului si ale pacientului ar trebui sa vizeze mentinerea efectului si prevenirea recidivei bolii.

Activitatile menite sa piarda in greutate si sa mentina rezultatul obtinut ar trebui sa includa:

  • limitarea aportului de calorii din grasimea totala;
  • cresterea aportului de fructe si legume, precum si de leguminoase, cereale integrale si nuci;
  • efectuarea de exercitii fizice regulate (minim 60 de minute pe zi pentru copii si 150 de minute pe saptamana pentru adulti).
  • predarea stilului de viata corect cu o schimbare a obiceiurilor alimentare;
  • tinerea unui jurnal alimentar pentru echilibrarea dietei.

De asemenea, farmacoterapia ajuta pacientii sa mentina respectarea tratamentului, sa reduca riscurile pentru sanatate legate de obezitate si sa imbunatateasca calitatea vietii. Aceasta ajuta la prevenirea comorbiditatilor legate de obezitate (de exemplu hipertensiune sau diabet de tip 2).

Eficacitatea farmacoterapiei trebuie evaluata dupa minim trei luni de terapie. Daca se obtine o pierdere in greutate satisfacatoare (mai mare de 5% la persoanele non-diabetice si 3% la subiectii diabetici), tratamentul este continuat; in caz contrar, el trebuie anulat.

Post Author: Stefan